Pyszna sałatka z jajek i kremowym, dojrzałym awokado. Łagodna w smaku, sycąca, pożywna, nie tylko na zdrowe śniadanko.
Po czekoladowym kremie, to następny super smaczny przepis, który pozwoli przychylniej popatrzeć na awokado. Ten kontrowersyjny w smaku owoc świetnie komponuje się z jajkiem. Zadbaj o własne zdrowie i spróbuj zastąpić majonez kremowym awokado!
Prosta do przygotowania, a przepis polecony prosto z Palestyny. Zważywszy na składniki, idealna na wielkanocny stół i nie wiem, czy nie zniknie jako pierwsza. Polecam!
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 1 mała cebula
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy/oleju
- 1/4 łyżeczki sumaku
- rzeżucha do przybrania
Wykonanie:
- ugotować jajka na twardo (od zagotowania wody-8 minut). Ostudzić, obrać ze skorupek
- obraną cebulę posiekać w drobniutką kostkę
- jajka pokroić w drobną kostkę
- awokado przekroić nożem na pół, wybrać delikatnie dużą łyżką miąższ i natychmiast skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Pokroić w grubą kostkę
- wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, sumakiem i sokiem z cytryny
SMACZNEGO!
Uwagi:
Sumak to azjatycka przyprawa o kwaśnym smaku, używana jako namiastka cytryny. Powstaje z suszonych i zmielonych nasion krzewu — sumaka garbarskiego rosnącego w krajach basenu Morza Śródziemnego i Azji
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂