Owocowy, lekki i dietetyczny obiad, idealny nie tylko dla wegetarian. Tradycyjny ryż zapiekany z jabłkami zastąpiły w tym przepisie morele.

Drzewko morelowe obdarowało nas w tym roku niesamowitą wprost ilością wyjątkowo słodkich owoców. Półki spiżarni zapełniły już słoiki z kompotami i pyszne dżemy morelowe, a w codziennym menu niepodzielnie królują nadal morele. Dzisiejszy obiad zjedzą z przyjemnością nie tylko dzieci!

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 500 g moreli
  • 1 łyżka masła+do wysmarowania
  • cukier/ksylitol
  • jogurt grecki

Wykonanie:

  • morele umyć, przepołowić i wyjąć pestki, następnie przeciąć na ćwiartki, a większe morele na ósemki
  • ryż ugotować w osolonej wodzie, pozostawiając lekko al dente. Odcedzić
  • naczynie do zapiekania posmarować masłem. Układać naprzemiennie ryż i morele, w sumie 3 warstwy ryżu i 2 warstwy moreli. Warstwę morelową posypać ksylitolem. Górną warstwę powinien stanowić ryż. Ułożyć na górze wiórki masła i zapiekać w temperaturze 200`C około 20-25 minut
  • podawać z jogurtem 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *