Najprostsze z ciast, które nie wymaga nawet foremki do pieczenia. Tym razem rustykalna tarta w jesiennym wydaniu, z jabłuszkami ułożonymi na marcepanowej kołderce. Dziecinnie proste do samodzielnego przygotowania w domowym zaciszu. To ciasto z jabłkami, ale zamiast poszatkowanymi lub startymi na tarce w kawałeczkach. Smakuje świetnie, polecam!
Składniki na spód:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej wymieszanej z pełnoziarnistą
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki mączki cukrowej/z ksylitolu
- 3-4 jabłka
- cynamon
- cukier/ksylitol
- 2 łyżki mleka do posmarowania brzegu ciasta
- 200 g marcepanu
- 5 łyżek mleka
- 3 łyżki amaretto/rumu
Przygotowanie:
- składniki na kruche ciasto zagnieść do otrzymania konsystencji „mokrego piasku”. Dodać jajko, zagnieść ponownie do połączenia składników. Uformować kulę, zawinąć w folię i schować na 30 minut do lodówki
- marcepan zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, dodać mleko, alkohol i zblendować na gładką, smarowną masę
- jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić na jeszcze mniejsze cząstki
- ciasto z lodówki rozwałkować na papierze do pieczenia na placek grubości 3-4 mm. Na środku rozsmarować masę marcepanową i rozłożyć przygotowane jabłuszka zostawiając na brzegu wolny 5-cm rant. Jabłka posypać cynamonem
- pozostawiony rant zawinąć na jabłka, posmarować mlekiem i obsypać cukrem
- piec w 180’C około 35 minut do zrumienienia
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂