Kolejna propozycja dla wielbicieli serowo-ziemniaczanego farszu podejrzana w necie, lecz bez potrzeby mozolnego lepienia pierogów. Wszystkie składniki tak jak do ruskich pierogów tym razem zagniecione razem i uformowane na kształt kopytek. Z ulubioną omastą to smaczny, wegetariański obiad. Odgrzewane, przysmażone na patelni są jeszcze smaczniejsze.
Składniki:
- 750 g ziemniaków
- 250 g białego sera
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
- mąka pszenna
- 2 łyżki mączki ziemniaczanej
- tłuszcz do smażenia cebulki
- omasta (u mnie skwarki)
Przygotowanie:
- ziemniaki ugotować. Do lekko ostudzonych ziemniaków dodać twaróg i ubić tłuczkiem do ziemniaków
- cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na tłuszczu. Dodać do ziemniaków. Farsz doprawić solą i pieprzem dość intensywnie
- masę ziemniaczano — serową umieszczoną w misce podzielić na 3 części, jedną odłożyć i to miejsce wypełnić mąką. Dodać jajko i zagnieść ciasto, gdyby się lepiło podsypać odrobiną mąki
- z ciasta uformować wałki i odcinać kluski. Układać na stolnicy posypanej mąką
- gotować w osolonej wodzie, wyławiać po wypłynięciu na wierzch
- podawać ze skwarkami, podsmażoną cebulką lub skwarkami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂