Rösti — super chrupiące placki ziemniaczane

Rösti to kartoflana specjalność niemiecko — szwajcarskiej kuchni. Minimalizm kulinarny w najczystszej postaci. Jedynym składnikiem jest tutaj tarty ziemniak, bez dodatku jajek i mąki, wiąże go jedynie skrobia pochodząca z ziemniaka. W swojej prostocie zaskakuje wspaniałym smakiem i niebywałą chrupkością.

A…są tutaj dwie szkoły. Szwajcarska skłania się ku plackom tartym z ziemniaków ugotowanych w mundurkach, niemiecka natomiast preferuje placki z tartych, ale surowych ziemniaków. Klasyczne rösti jest dość dużym, grubym i jednym plackiem. Często towarzyszy daniom mięsnym z sosami.

Mojego placka upiekłam wg wskazówek Tima Mälzera. Zrobiłam je jednak w większej ilości, a zatem są mniejsze oraz podałam z jogurtem i cukrem tak, jak lubimy najbardziej. Niemcy najczęściej jedzą rösti i placki ziemniaczane z musem jabłkowym.

Składniki:

  • ziemniaki (najlepiej mączysta odmiana) w dowolnej ilości
  • sól, pieprz z młynka
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia, a najlepiej smalec

Wykonanie:

  • ziemniaki obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić na 3-4 minuty by puściły sok
  • masę kartoflaną mocno odcisnąć z wody w dłoniach i uformowany placek ułożyć na patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem. Brzegi placka uformować łopatką i lekko docisnąć. Piec na średnim ogniu 10-12 minut do zrumienienia. Ponieważ placek jest gruby, piecze się dłużej i ważne jest, by do pieczenia nie żałować tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *