Roladki schabowe w sosie musztardowym

Roladki schabowe w sosie musztardowym to propozycja na pyszny obiad. Klasyczny farsz: ogórek kiszony, cebula, boczek i musztarda tym razem stanowią farsz roladki z chudego mięsa wieprzowego zamiast ciężkiej wołowiny. Proste i efektowne danie. Wspaniale komponuje się z kaszami, kopytkami lub śląskimi kluskami. Można od razu przygotować więcej i ogrzać kolejnego dnia.

Jest ktoś kto nie lubi roladek?

Składniki:

  • 8 plastrów schabu
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 cebula
  • smalec/olej
  • musztarda
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • bulion warzywny

Dodatkowo:

  • śmietana
  • 2 łyżki musztardy

Wykonanie:

  • schab pociąć w 2- cm plastry. Rozbić bardzo cienko pod folią spożywczą. Mięso posolić, oprószyć pieprzem i posmarować cienko musztardą. Rozłożyć na każdym kawałku mięsa po plasterku boczku, ogórka i posypać pokrojoną w kosteczkę cebulą. Zwinąć mięso w roladkę, ufiksować przy pomocy wykałaczki
  • mięso obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć, następnie obsmażyć na rumiono ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu
  • rumiane roladki przełożyć do rondla. Zawartość patelni zalać bulionem, dokładnie zeskrobać wszystkie resztki ze smażenia i zalać mięso. Dusić do miękkości około 40 minut
  • w kubku wymieszać musztardę ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącego wywaru z duszenia mięsa i połączyć z zawartością rondla

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *