Roladki schabowe w sosie musztardowym to propozycja na pyszny obiad. Klasyczny farsz: ogórek kiszony, cebula, boczek i musztarda tym razem stanowią farsz roladki z chudego mięsa wieprzowego zamiast ciężkiej wołowiny. Proste i efektowne danie. Wspaniale komponuje się z kaszami, kopytkami lub śląskimi kluskami. Można od razu przygotować więcej i ogrzać kolejnego dnia.
Jest ktoś kto nie lubi roladek?
Składniki:
- 8 plastrów schabu
- 8 plasterków wędzonego boczku
- 2 kiszone ogórki
- 1 cebula
- smalec/olej
- musztarda
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- bulion warzywny
Dodatkowo:
- śmietana
- 2 łyżki musztardy
Wykonanie:
- schab pociąć w 2- cm plastry. Rozbić bardzo cienko pod folią spożywczą. Mięso posolić, oprószyć pieprzem i posmarować cienko musztardą. Rozłożyć na każdym kawałku mięsa po plasterku boczku, ogórka i posypać pokrojoną w kosteczkę cebulą. Zwinąć mięso w roladkę, ufiksować przy pomocy wykałaczki
- mięso obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć, następnie obsmażyć na rumiono ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu
- rumiane roladki przełożyć do rondla. Zawartość patelni zalać bulionem, dokładnie zeskrobać wszystkie resztki ze smażenia i zalać mięso. Dusić do miękkości około 40 minut
- w kubku wymieszać musztardę ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącego wywaru z duszenia mięsa i połączyć z zawartością rondla
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂