Rolada biszkoptowa z kremem z mango

Puchata, delikatna rolada biszkoptowa z kremem z mango to moja propozycja na weekendowe ciasto. Biszkopt tradycyjnie w zdrowszej wersji, bo upieczony z mąki orkiszowej jest idealny. Nie pęka przy zwijaniu, ciasto jest elastyczne.

Delikatny biszkopt wypełnia krem z mango. Dla podkreślenia smaku mango zdobi również wierzch rolady z pokruszonymi kawałeczkami słodkiej bezy.

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60 g cukru/ksylitolu
  • 90 g mąki (60 g orkiszowej jasnej+30 g ziemniaczanej)

Składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • przecier z 1 mango
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu
  • 1 łyżeczka/listek żelatyny
  • 1 łyżka amaretto — opcjonalnie

Dodatkowo:

  • 1/2 mango
  • bezy

Przygotowanie:

  • jajka ubić z cukrem na puch. Powinny potroić objętość
  • powoli dodać obie wymieszane mąki i delikatnie mieszać szpatułką, zagarniając ciasto od dołu do góry. Najlepiej w 3 ratach
  • ciasto wyłożyć na blaszkę, równomiernie rozsmarować. Piec w 180’C 15 minut, do lekkiego zrumienienia. Gorące jeszcze ciasto przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Delikatnie ściągnąć papier, a roladę razem ze ściereczką zwinąć w roladę. Odstawić do przestudzenia
  •  mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować na jednolitą pulpę. Przetrzeć przez sitko
  • listek żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku. Połączyć z przygotowanym mango
  • serek mascarpone ubić ze śmietaną kremówką na puszysty krem, dodać cukier i ewentualnie alkohol. Na koniec przy pomocy rózgi wmieszać pulpę z mango
  • rozwinąć roladę, posmarować kremem i powtórnie zwinąć. Część kremu zostawić do posmarowania wierzchu rolady. Owinąć w folię i przełożyć do lodówki, przynajmniej na 1,2 godziny, a najlepiej na całą noc
  • przed podaniem rozsmarować na wierzchu rolady pozostawiony krem. Ozdobić kawałeczkami mango i pokruszoną bezą

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *