Dzisiejszy przepis to wariacja na temat słynnego deseru tiramisu, tym razem w wersji zakręconej. Rolada jest lekka, puszysta i absolutnie obłędna w smaku. Delikatny biszkopt, cudowny smak aromatycznego espresso i migdałowego likieru amaretto, to po prostu niebo w gębie. Już Cię skusiłam? Bardzo proste do przygotowania i wykwintne w smaku ciacho, polecam! Ciasto na każdą okazję! Idealne na pierwszą niedzielę Nowego Roku!
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 70 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki ksylitolu/cukru
Składniki na krem:
- 160 g mascarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru/ksylitolu
- 2-3 łyżki mocnej kawy — ristretto
- 1 łyżka amaretto
Dodatkowo:
- kakao do posypania
Przygotowanie:
- jajka razem z ksylitolem ubić na puch. Powinny trzykrotnie zwiększyć objętość. Przy pomocy szpatułki delikatnie wmieszać obie mąki (wcześniej wymieszane), tak by nie zniszczyć struktury ciasta
- ciasto równomiernie rozsmarować na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia
- piec około 10-15 minut w 180′ C do lekkiego zrumienienia
- gorący biszkopt wyłożyć na kuchenną ściereczkę papierem na wierzch. Delikatnie zdjąć papier, a biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w roladę i pozostawić na kratce kuchennej do wystudzenia
- zaparzyć ristretto. To zaparzone w ekspresie espresso, przy użyciu dwukrotnie mniejszej ilości wody) – kwintesencja smaku kawy. Ostudzić
- serek mascarpone ubić z cukrem/ksylitolem, dodać śmietanę kremówkę i ubić na puch. Pod koniec ubijania, jak masa zaczyna na powrót gęstnieć, dodać amaretto i kawę
- rozwinąć roladę i posmarować kremem. Zwinąć z powrotem, owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki lub na balkon, do stężenia
- przed podaniem oprószyć kakao przez sitko. Można też zrobić nieco większą ilość kremu i przed posypaniem kakao rozsmarować na górze rolady krem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂