Zapraszam do upieczenia pysznego, bardzo prostego ciasta z truskawkami. To ciasto, które zawsze się udaje i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Jest lekkie i puszyste idealnie smakuje ze wszystkimi owocami jagodowymi. Czas na wykorzystanie sezonowych truskawek.
Upiekłam je w małej foremce 20 × 20 cm.
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej 630
- 1/2 szklanki cukru/ksylitolu
- 2 jajka
- 125 g masła
- 1 szklanka truskawek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier/ksylitol puder do posypania
Przygotowanie:
- masło rozpuścić w rondelku, odstawić do przestudzenia
- cukier z jajkami ubić na puszysty kogel-mogel
- do ubitych jajek dodać w porcjach na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone, przestudzone masło mieszając mikserem na mniejszych obrotach
- ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na cieście truskawki
- piec w 180’C 30-35 minut do zrumienienia lub zrób próbę patyczka
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂