Dziś propozycja na pyszne, mięciutkie, puszyste i bardzo proste bułeczki śniadaniowe. Tajemniczym składnikiem, który czyni bułeczki tak wyjątkowymi, jest dodatek gotowanych ziemniaków. Bułki dzięki dodatkowi ziemniaków zachowują dłużej świeżość. Są tak samo smaczne w dniu pieczenia jak i następnego dnia. Przepis koniecznie do wypróbowania. Najlepiej już dziś na obiad ugotuj dwa ziemniaki więcej.
Składniki:
- 400 g mąki orkiszowej jasnej
- 125 ml mleka+25 ml wody
- 25 g drożdży
- 140 g ugotowanych ziemniaków
- 45 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
- ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem
- drożdże wymieszać wodą, do rozpuszczenia
- wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- ciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 10-12 kawałków jednakowej wielkości. Formować bułki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia
- wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem
- piec w 200`C 20-25 minut, do zrumienienia
- studzić na kratce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂