Przytulone bułeczki ze śliwkami

Przytulone bułeczki drożdżowe w jesiennym wydaniu, bo ze śliwkami. Mięciutkie, puszyste, pachnące cynamonem, każda ze śliwką w środku jak najsmaczniejszy knedel.

Uwielbiam wypieki drożdżowe, bo są podzielne, tanie, zdrowe i świetnie nadają się do zamrażania. Idealne na drugie śniadanie lub do popołudniowej kawki.

Tym razem upiekłam bułeczki przytulone do siebie, łatwo się rozdzielają i są niebywale mięciutkie. Na blaszce o wymiarach 24 × 24 cm zmieściło się 16 bułeczek.

Składniki:

  • 320 g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 ml mleka
  • 40 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko+1 żółtko
  • 25 g drożdży
  • 1/2   łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 16 wydrylowanych śliwek węgierek
  • cynamon
  • 1 białko+1 łyżka mleka
  • ziarna do posypania

Przygotowanie:

  • przygotuj ciasto drożdżowe
  • wyrośnięte ciasto podziel na 16 równej wielkości kawałków, najlepiej odważając ciasto po 40 g, licząc na 1 bułeczkę. Placuszek rozpłaszcz w dłoniach, ułóż na środku śliwkę, posyp cynamonem, zwiń jak knedla i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, bo bułeczki jeszcze urosną. Po uformowaniu wszystkich bułeczek przykryj blaszkę ściereczką kuchenną i odstaw do napuszenia
  • wyrośnięte bułeczki posmaruj białkiem wymieszanym z mlekiem, następnie posyp dowolnymi ziarnami. U mnie to mieszanka czarnuszki, sezamu białego/czarnego i siemienia lnianego
  • piecz bułeczki w temperaturze 180 *C 25 minut do zrumienienia
  • studź na kratce

SMACZNEGO!

Uwagi:
Węgierki same z siebie są bardzo słodkie, dlatego nie dodawałam już cukru. Jeżeli lubisz naprawdę słodko dodaj do śliwki oprócz cynamonu cukier.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *