Na powitanie jesieni zapraszam na proste ciasto ze śliwkami z dodatkiem aronii. Wrzesień to czas śliwek i aronii, a że aronia ze śliwką doskonale komponują się smakowo, wylądowały w cieście. Sama aronia w cieście nie budziłaby specjalnego entuzjazmu, wszak to owoc dość cierpki i suchy, a w połączeniu z innymi jesiennymi owocami smakuje znakomicie. Przemycam ten super zdrowy owoc, gdzie się tylko da.
Składniki na blaszkę 20 × 20 cm:
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 1/3 szklanki ksylitolu/cukru
- 2 jajka
- 125 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dkg śliwek
- 2 garstki aronii
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- masło rozpuścić w rondelku, odstawić do przestudzenia
- śliwki odpestkować, przekroić na pół, większe na ćwiartki
- jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel
- do ubitych jajek dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przestudzone masło
- ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć śliwki i rozsypać aronię
- piec w 180*C 35 minut do zezłocenia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂