Kaszubska prażnica to po prostu jajecznica z wędzonym węgorzem. Ponieważ Kaszuby słynną z bogactwa ryb, nic dziwnego, że wędzona ryba wylądowała i w jajecznicy. Lubię jajka na śniadanie, także z ciekawością wypróbowałam nowy przepis.
Kto nie lubi nudy w kuchni, na pewno chętnie zje jajecznicę w kaszubskim wydaniu. Zamiast węgorza użyłam wędzonego pstrąga łososiowego, ale pewnie każda inna wariacja będzie równie smaczna.
Warto wiedzieć, że kaszubska jajecznica na węgorzu została wpisana na listę produktów tradycyjnych w województwie pomorskim.
Składniki:
- 4 jajka bio
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- 120- 150 g wędzonej ryby
- 1 łyżka masła
- kilka łyżek mleka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- cebulkę pokroić w kostkę, następnie podsmażyć na maśle
- rozmącić jajka z mlekiem, solą i pieprzem
- wylać na patelnię, smażyć do momentu ścięcia
- pokroić wędzoną rybę na drobne kawałeczki i dodać do jajecznicy
- przed podaniem posypać szczypiorkiem, Serwować ze świeżym pieczywem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂