Wielu z was zastanawia się co począć z mięsem z rosołu, a ja specjalnie gotowałam udźce z indyka, by mieć rosołowe mięso i przygotować dzisiejszą potrawkę.
Do dania wykorzystałam 2 górne nogi z indyka bez kości. Kupiłam już tak przygotowane mięso, także oszczędziłam sobie czasu na filetowanie.
Oczywiście całego wywaru nie wykorzystałam do zrobienia sosu, resztę podałam jako rosół. Całość bardzo ekonomiczna i czasowo i finansowo.
Potrawka to danie już trochę zapomniane. Często robicie potrawkę?
A szkoda, bo bardzo zdrowe i dietetyczne i dla małych dzieci i dla dorosłych.
Składniki:
- 2 gotowe udka z indyka bez kości
- włoszczyzna bez włoskiej kapusty
- 1,5 l wody
- 1 listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
Na sos:
- bulion z przepisu powyżej
- mięso z indyka z przepisu powyżej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 starte ugotowane marchewki z rosołu
- 2 łyżki śmietany 18% do zabielenia
Przygotowanie:
- z podanych wyżej składników ugotować rosół/wywar. Mięso musi być mięciutkie i odchodzić od kości. Nogi z indyka gotowałam 2 godziny
- z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę i wymieszać z potrzebną ilością rosołu. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem, zetrzeć 2 marchewki na grubych oczkach tarki jarzynowej i podgrzać w sosie mięso podzielone na spore kawałki. Na koniec zabielić zahartowaną śmietaną
- podałam z puree ziemniaczanym i sałatka z buraczków
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂