Pyszny, aromatyczny, lekko pikantny por duszony z czerwoną papryką. Smaczny, kolorowy dodatek obiadowy i kolacyjny do porcji białka w I i II fazie diety. Warzywa w trakcie diety jemy bez ograniczeń, także porcja warzywna dowolna. Minimalna ilość to 1 szklanka. Danie jest przygotowane wg wymogów diety bez grama tłuszczu. Poza dietą oczywiście cebulkę zeszklij na 2 łyżkach oleju.
Składniki na około 2 porcje:
- 2 pory
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczka curry
- 1 łyżka octu balsamicznego
- około 1 szklanki bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- na patelnię wlać 4-5 łyżek bulionu, zagotować, następnie dodać obraną pokrojoną w piórka cebulę, czosnek w plasterkach i starty na tarce imbir. Dusić mieszając, a gdy bulion zanadto odparuje dodać kolejną łyżkę. Gdy cebula zmięknie dodać obraną paprykę pokrojoną w kostkę, dolać kolejną porcję bulionu i dusić pod przykryciem 5 minut
- dodać pokrojony w krążki por, wlać resztę bulionu i dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Dosmaczyć solą, pieprzem, curry i octem balsamicznym
- podałam z filetem kurczaka duszonym na parze i białą kaszą gryczaną
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂