Nasturcja ma intensywny, ostry, pieprzowy smak i wszystkie części rośliny są jadalne. Najdłużej ze wszystkich kwitnących roślin zdobi ogród, bo kwitnie do pierwszych przymrozków, także jeśli masz ochotę z owoców nasturcji przygotować „fałszywe”, polskie kapary spokojnie zdążysz. Właśnie tak, owoce nasturcji do złudzenia i wyglądem i smakiem przypominają egzotyczne kapary. To wartościowa namiastka prawdziwych kaparów, bowiem nasiona nasturcji posiadają wysoką zawartość kwasu erukowego – głównego składnika oleju Lorenza. Sery, jaja, sosy, surówki z ich dodatkiem są pikantniejsze i dużo smaczniejsze. Prawdziwe kapary pochodzące z upraw nad Morzem śródziemnym są za to pełne antyoksydantów, min. cennej rytyny.
Składniki:
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 liście laurowe
- pieprz ziarnisty
- 2-3 ziela angielskie
- 2 goździki
- 2-3 cm kory cynamonu
Wykonanie:
- zebrać owoce, kiedy jeszcze są zielone, potem nie nadają się już do przetwarzania. Przebierz odrzucając uszkodzone i dokładnie umyj. Jeśli nie masz czasu po zebraniu na konserwację nasion, zalej je solanką i pozostaw przez noc w lodówce. Gotuj około 10 minut
- wymieszać składniki zalewy, zagotować. Gorącą zalewą zalać owoce w wyparzonych, wytartych do sucha słoiczkach. Zamknąć i pasteryzować 10 minut
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂