Zapraszam na jesienne wydanie placuszków cukiniowych, w pięknym pomarańczowym kolorze. Letnie wydanie już przedstawiałam. Dzisiejsze placuszki swój jesienny kolor zawdzięczają dodatkowi dyni. Smak placków uszlachetnił dodatek ketchupu dyniowego. Przepis na ketchup w następnym poście.
Składniki:
- 500 g cukinii
- 250 g upieczonej dyni
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 100-120 żółtego sera, łatwotopliwego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ulubione zioła np.szałwia
Wykonanie:
- Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki. Posolić i odstawić. Nadmiar wody odlać.
- Dodać rozgniecioną widelcem dynię.
- Wbić 2 jaja, dodać mąkę, zioła, przyprawy i starty na tarce ser. Wszystko wymieszać.
- Smażyć na rozgrzanej patelni małe placuszki.
- Wyśmienicie smakują z dyniowym ketchupem. Z pomidorowym są również pyszne.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂