Placuszki cukiniowo — dyniowe z ketchupem dyniowym

Zapraszam na jesienne wydanie placuszków cukiniowych, w pięknym pomarańczowym kolorze. Letnie wydanie już przedstawiałam. Dzisiejsze placuszki swój jesienny kolor zawdzięczają dodatkowi dyni. Smak placków uszlachetnił dodatek ketchupu dyniowego. Przepis na ketchup w następnym poście.

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 250 g upieczonej dyni
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 100-120 żółtego sera, łatwotopliwego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubione zioła np.szałwia

Wykonanie:

  • Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki. Posolić i odstawić. Nadmiar wody odlać.
  • Dodać rozgniecioną widelcem dynię.
  • Wbić 2 jaja, dodać mąkę, zioła, przyprawy i starty na tarce ser. Wszystko wymieszać.
  • Smażyć na rozgrzanej patelni małe placuszki.
  • Wyśmienicie smakują z dyniowym ketchupem. Z pomidorowym są również pyszne.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *