Przepis na jabłecznik, do którego ciągle wracam, przepis nie przekombinowany, a ciasto zachwyca prostotą i smakiem. Ten jabłecznik podbije kubki najbardziej wybrednych smakoszy. Ciasto jest niezwykle delikatne i rozpływające się w ustach, a w połączeniu z delikatnym, lekko cynamonowym nadzieniem z jabłek zachwyci każdego.
Jestem pewna, że na jednym kawałku nie poprzestaniesz. Śmiało mogę go nazwać go jabłecznikiem królewskim. Przepis pochodzi z „Nowej kuchni śląskiej”.
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej 700
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki śmietany
- 4 jajka
- 1/2 proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- żurawina lub rodzynki — opcjonalnie
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- jabłka obrać, zetrzeć na tarce i przesmażyć na maśle z cukrem. Ostudzić
- cukier utrzeć z masłem dodając żółtka. Gdy masa jest puszysta, a cukier roztarty, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę
- wymieszać i dodać ubite na pianę białka. Delikatnie połączyć je z ciastem
- do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć 1/3 ciasta, na nie nałożyć ostudzony farsz jabłkowy i przykryć pozostałym ciastem
- piec około 45 minut w 180`C
- przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂