Pikantny placek dyniowy na cieniutkim razowym spodzie orkiszowym. Spoiwem łączącym surową, startą dynię jest ajwar (pasta paprykowo-bakłażanowa) zamiast tradycyjnej śmietany z jajkami. Górę placka stanowią pomidorki koktajlowe i czarne oliwki. Same warzywa, zatem super fit! Dużo zdrowia i cennej energii, witamin oraz mikroelementów i świetnie dobrane smaki!
W oryginale została doprawiona kuminem, ponieważ nie przepadam za tą przyprawą w dużej ilości, podmieniłam na ulubioną kolendrę.
Szybka, łatwa, nie może się nie udać. Obłędnie smaczna, także bez dokładki się nie obejdzie!
Składniki:
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 6 łyżek oleju
- 1 jajko
- 400 g dyni Butternut (dynia piżmowa)
- 1 cytryna — bio
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 200 g ajwaru
- 1 łyżeczka kolendry/kuminu
- sól
- pieprz
- 50 g czarnych oliwek bez pestek
- 10 pomidorków koktajlowych
- 250 g jogurtu greckiego
- kilka łodyżek melisy, mięty
Wykonanie:
- olej, mąkę, jajko i 1/2 łyżeczki soli, zagnieść do połączenia składników i uformować kulę. Jeśli jest taka potrzeba dodać łyżkę zimnej wody. Ciastem wyłożyć dno torownicy o przekroju 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, mocno docisnąć ręką. Wstawić do lodówki
- piekarnik nastawić na pieczenie góra-dół na 200`C
- dynię obrać, przekroić wzdłuż, pozbawić pestek i miękkich części, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cytrynę umyć, sparzyć gorącą wodą, wysuszyć i zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć sok. Część skórki cytrynowej odłożyć do dipu jogurtowego, resztę wmieszać do masy dyniowej. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, następnie wymieszać ze startą dynią. Doprawić solą, pieprzem i roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry
- przyprawioną masę dyniową wyłożyć na przygotowane ciasto. Oliwki przepołowić i rozsypać na placku. Piec około 45 minut
- pomidorki umyć i w zależności od wielkości przepołowić lub podzielić na mniejsze cząstki i rozłożyć na placku 10 minut przed zakończeniem pieczenia
- jogurt wymieszać z posiekanymi ziołami, startą skórką z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i miodem
- placek delikatnie ostudzić i podawać z sosem jogurtowym
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂