Pierogi „zimowe” z farszem z dwóch kasz: gryczanej i quinoa. Zimowe, bo obydwie kasze posiadają właściwości rozgrzewające. A gdy za oknem pojawia się deszcz (śnieg), organizm naturalnie się przestraja na odmienny sposób odżywiania i jadamy wówczas produkty rozgrzewające i neutralne, unikając wychładzających.
Kasze są ważnym produktem zdrowej kuchni. Kasza gryczana i quinoa -„złoto Inków” to skarbnica błonnika, witamin i składników mineralnych.
Pierogi z farszem z kaszy gryczanej z twarogiem bardzo nam smakowały, ale te z dodatkiem quinoa są naprawdę pyszne. Bardzo polecam i zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki na około 50 pierogów:
- 2,5 szklanki mąki (1,5 szklanki pełnoziarnistej orkiszowej i 1 szklanka mąki pszennej 550)
- około 1 szklanki przegotowanej ciepłej wody
- 1 szczypty soli
- 1 łyżka dobrego oleju
Składniki na farsz:
- 1 saszetka ugotowanej kaszy gryczanej
- 250 g ugotowanej kaszy quinoa (ugotowałam większą porcję na śniadanie)
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka smalcu + smalec ze skwarkami jako omasta
Wykonanie:
- Ugotować obydwie kasze. Odcedzić. Przestudzić.
- Składniki na ciasto pierogowe wyrobić w misie robota lub ręcznie. Ciasto musi być miękkie, elastyczne i ciągliwe, by dało się łatwo formować i sklejać. Doskonale wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić, by odpoczęło.
- Cebulę pokrojoną w drobniutką kostkę zezłocić na 1 łyżce smalcu. Wymieszać z dwoma kaszami, jajkiem i przyprawami. Przyprawić intensywnie, by pierogi po ugotowaniu miały wyrazisty smak.
- Ciasto podsypując delikatnie mąką rozwałkować kolejno na trzy cieniutkie placki. Nie odciętą cześć ciasta pozostawiać każdorazowo przykrytą ściereczką, by nie obsychało. Wykrawać kółka i nakładać po 1 łyżeczce farszu, dokładnie zlepiać.
- W dużym garnku zagotować wodę z solą i 1 łyżką oleju (nie będą się sklejać). Partiami wrzucać na gotującą się wodę. Od wypłynięcia na powierzchnię gotować jeszcze kilka minut. Wyławiać łyżką cedzakową.
- Podawać polane stopioną słoninką ze skwarkami. Do tego koniecznie kefir
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂