Pierogi z jagodami to must have lipca. Tym razem, by były bardziej treściwe, zrobiłam z dodatkiem sera. Tak czy siak, pierogi są na słodko i jest to po prostu pycha!
Tym, co nie mają odwagi ulepić pierogów z jagodami, podpowiem, że te z dodatkiem sera lepi się dużo łatwiej.
Składniki na około 30 sztuk:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 1 łyżeczka masła
- 1 szklanka jagód
- 250 g gęstego twarożku+ cukier/ksylitol
Do podania:
- jogurt
- cukier/ksylitol
Przygotowanie:
- do gorącej wody dodać masło, poczekać aż zmięknie. Z mąki zrobić kopczyk, środek rozgarnąć i porcjami wlewać wodę i szerokim nożem mieszać mąkę z wodę, następnie zacząć ciasto wyrabiać dłońmi. Gdyby ciasto się lepiło podsypać mąką. Gdy ciasto jest jednolite i gładkie, przykryć miseczką i odstawić przynajmniej na 20 minut
- twarożek wymieszać z cukrem, jagody przebrać, wypłukać i osuszyć
- ciasto podzielić na 2 części. Każdą cienko rozwałkować i wykrawać krążki. Na każdy krążek układać porcje sera i jagód, następnie dokładnie zlepić. Układać na ściereczce kuchennej
- gotować w dużej ilości osolonej wody licząc kilka minut od wypłynięcia
- podawać z jogurtem lub śmietaną
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂