Pesto marchewkowe to wegańska pasta kanapkowa, składająca się z surowej marchewki, oliwy i pestek słonecznika. Świetnie się prezentuje i jest bardzo smaczna. Kolejny zdrowy dodatek na kanapki lub samodzielna przekąska w diecie przyspieszającej metabolizm.
Smak można dostosować do własnych upodobań, dodając skórkę otartą z cytryny, czosnek, kumin, ksylitol itd….
Składniki na 1 porcję:
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz do smaku
- zielona pietruszka — opcjonalnie
Wykonanie:
- marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki
- zblendować z olejem i ziarnami słonecznika pozostawiając większe kawałeczki, nie na pastę. Gdy masa słabo się kręci dolać łyżkę wody
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂