Bardzo prosty do przygotowania pasztet. To nie jedyna jego zaleta, smakuje tak wspaniale, że można się od niego uzależnić. Nie wymaga pieczenia w piekarniku, a smakuje jak pieczony. Podstawowe składniki to piersi z kurczaka i wątróbka drobiowa — na pewno zachwyci Wasze podniebienia.
Delikatny w smaku, łatwo się rozsmarowuje, a jednocześnie świetnie się kroi i dobrze trzyma formę. Zniknął w okamgnieniu! Bardzo polecam!
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 500 g filetów z kurczaka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml czerwonego wina
- majeranek
- pieprz, sól
- ostra i słodka papryka w proszku
- imbir w proszku
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
- cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i lekko przysmażyć. Dodać mięso pokrojone w kostkę i przyprawy, przesmażyć razem. Dodać oczyszczoną wątróbkę, zalać zawartość patelni winem i dusić bez przykrycia do odparowania płynów (około 20 minut)
- połowę zawartości patelni przełożyć do blendera kielichowego (malaksera) i zmiksować, następnie dodać resztę, masło i ponownie zblendować na gładką masę
- przełożyć do foremki wyłożoną folią spożywczą i odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂