Prosta pasta do pieczywa, tym razem bohaterem są ziarenka słonecznika.

Słonecznik — wartości zdrowotne

Ziarna słonecznika mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. To bogactwo cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodzaju omega-3 i omega-6. W połączeniu ze sporą ilością błonnika dają mieszankę znakomicie spalającą tkankę tłuszczową. Ponadto korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego, przyspieszają usuwanie szkodliwych toksyn. Zapewniają szybkie uczucie sytości, a fitoestrogeny łagodzą przykre dolegliwości związane z menopauzą. Ponadto poprawiają koncentrację i usprawniają pracę mózgu. To najbogatsze roślinne źródło witaminy B6. Zawierają także ogromne ilości witaminy E i kwasu foliowego, jak również sporo mikroelementów: miedzi, potasu, cynku, selenu.

Bardzo prosta do przygotowania. Lepiej jednak jeść ją z umiarem, bo kalorii jej nie brakuje.

Składniki:

  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 4 suszone pomidorki ze słoiczka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5-2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki wody
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  • słonecznik zalać wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia
  • następnego dnia odlać wodę z namaczania i dobrze przepłukać ziarenka na sitku
  • w blenderze umieścić opłukany słonecznik i z pozostałymi składnikami i zblendować do uzyskania gruzełkowatej struktury
  • przechowywać w lodówce kilka dni w słoiczku z nakrętką

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *