Lato pięknie pachnie i smakuje owocami. Korzystaj z nich do woli, ładując witaminowe baterie. Arbuz to ulubiony owoc lata, szczególnie w te najgorętsze dni. Dobrze schłodzony nie tylko przyjemnie orzeźwia, ale i nawadnia. Ceni się go za dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek przeciwnowotworowych, oraz cytruliny, aminokwasu, który wspomaga pracę serca, przyspiesza proces regeneracji mięśni, u osób aktywnych fizycznie.
Zapraszam na owocową pizzę z arbuza. To jeden z możliwie najatrakcyjniejszych sposobów jego podania. Wygląda uroczo i super smakuje!
Składniki:
- około 3-cm plaster arbuza
- 1 owoc kiwi
- kilka truskawek
- kilka śliwek
- garstka jagód
- 2 łodyżki mięty
- wiórki kokosowe
- kilka orzeszków pistacjowych
Wykonanie:
- z arbuza wytnij gruby 3-cm plaster. Pozbaw go pestek. Pokój na trójkąty, tak jak to robisz w przypadku pizzy
- kiwi obierz ze skórki, pokrój w plasterki, truskawki umyj, pokrój w ćwiartki, a śliwki w kostkę. Owocami udekoruj arbuz. Orzechy posiekaj. Posyp wierzch pizzy wiórkami kokosowymi, orzechami i jagodami. Na koniec dodaj listki świeżej mięty. Pizza najlepiej smakuje schłodzona
SMACZNEGO!
Źródło: „Skarb” Rossmanna zeszyt 6/2016
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂