Babki nie należą do moich ulubionych ciast, właściwie piekę je wyłącznie w okresie okołoświątecznym, by tradycji stało się zadość.
Dzisiaj polecam wersję z mąki orkiszowej, dlatego może nie jest tak puszysta jak ta upieczona ze zwykłej mąki pszennej tortowej, ale na pewno zdrowsza.
Polewa czekoladowa nie tylko dodaje smaku, ale zapewnia większą wilgotność i babka dłużej zachowuje świeżość.
- 4 duże jajka L
- 200 g masła
- 150 g cukru/ksylitolu
- 150 g mąki orkiszowej jasnej (najlepiej 405)
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy/laska wanilii
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
- masło roztopić. Formę z kominem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą
- ocieplone jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii
- mąkę orkiszową wymieszać z mączką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia
- do masy jajecznej dodać mąki i zmiksować krótko na małych obrotach miksera
- na koniec do ciasta wlać masło i zmiksować na jednolitą masę
- przelać ciasto do foremki i piec 45 minut w 170*C
- po upieczeniu wyjąć babkę z formy i ostudzić
- zagotować śmietankę kremówkę, dodać połamaną czekoladę, odstawić na kilka minut następnie zamieszać
- posmarować babkę polewą czekoladową
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂