Chcesz schudnąć? Jedz (tak, bo są gęste) zielone koktajle, a od rana podkręcisz swój metabolizm. Są odżywcze, łatwo przyswajalne, pełne witamin, składników mineralnych, białka, błonnika i chlorofilu. Na długo dają uczucie sytości. Bohaterem dzisiejszego smoothie jest brokuł i mango z dodatkiem rozgrzewającego imbiru. Smakuje znakomicie!
Brokuł, po jarmużu to prawdziwy champion w kategorii najzdrowszych warzyw, natomiast mango to jeden z bardziej pożywnych i zdrowych owoców.
Brokuły jedzone na surowo zachowują całe bogactwo składników mineralnych i witamin. Zawierają bardzo silny przeciwutleniacz — sulforafan. 100 g brokuła to zaledwie 30 kcal, dodatkowo brokuł jest świetnym spalaczem tłuszczu.
Mango to również skarbnica witamin i minerałów i choć 100 g owocu to 60 kcal można jeść go bez obaw o szczupłą sylwetkę. Dzięki sporej zawartości błonnika mango jest prawdziwym pogromcą tłuszczu. Cennym składnikiem mango jest mangiferyna — bardzo silny antyoksydant.
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 brokuła
- 1/2 mango
- 1/2 dużego jabłka
- 1 szklanka wody mineralnej
- 3-4 cm imbiru
- 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno
Wykonanie:
- z brokuła odkroić zielone różyczki. Mango obrać i odkroić od pestki. Jabłko obrać ze skórki i wyciąć gniazdo nasienne
- na dno kielicha blendera wlać wodę mineralną, dodać rozdrobnione owoce, imbir, olej i różyczki brokuła, następnie zmiksować do pożądanej konsystencji
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂