Mąka z samopszy jest idealnym produktem dla osób ceniących zdrowe nawyki żywieniowe, ze względu na bogactwo mikro i makroelementów, substancji odżywczych i witamin zaliczana jest do żywności funkcjonalnej.
Samopsza charakteryzuje się dużą zawartością błonnika pokarmowego oraz sporą ilością antyoksydantów hamujących procesy nowotworowe, starzenia się komórek i pozytywnie wpływa na narząd wzroku ze względu na obecność luteiny i zeaksantyny. Obfituje w białko i aminokwasy egzogenne mające wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, hormonów tarczycy i nadnerczy. Ponadto zawiera magnez, cynk, mangan, potas i żelazo.
Potrawy przygotowane z udziałem samopszy są lekkostrawne, niskokaloryczne i zdrowe, ponieważ wspomagają pracę jelit.
Naleśniki przygotowane na mące z ziarna samopszy są delikatne, bardzo mięciutkie i pyszne. Dzisiejsze to prawdziwa bomba antyoksydacyjna, raz mąka, dwa to jagody i dodatkowo sos z owocowy z jeżyn. Samo zdrowie!
Składniki na 8-10 naleśników:
- 2 szklanki mąki z samopszy 1850
- 2 jajka L
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
Nadzienie:
- 400 g sera twarogowego
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2-3 łyżki cukru/ksylitolu
- 1 szklanka jagód
Sos jeżynowy:
- 300 g jeżyn świeżych/mrożonych
- 2 łyżki cukru/ksylitolu
Przygotowanie:
- wszystkie składniki na naleśniki zmiksować na gładką masę bez grudek. Odstawić przynajmniej na 30 minut
- ser wymieszać z jogurtem, dosłodzić wg uznania
- jeżyny zasypać słodzidłem i ustawić na małej mocy palnika. Jak puszczą sok pogotować przez około 5 minut, aż się rozlecą. Przetrzeć przez sito, zlać do dzbanuszka
- naleśniki usmażyć na patelni naleśnikowej. Usmażone przekładać białym serem, posypać jagodami i składać w koperty. Trzymać w cieple lub podgrzać na patelni na minimalnej ilości tłuszczu
- podawać z sosem jeżynowym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂