Puszyste naleśniki z wytrawnym nadzieniem jarmużowym są bardzo smaczne. Sezon jarmużowy trwa w najlepsze czas zatem wykorzystać te super zdrowe zielone liście. Farsz przygotowałam ze zblanszowanych liści jarmużu, które przesmażyłam z dodatkiem marchewki, cebuli, czosnku i pieczarek.
Pyszne są na gorąco i na zimno. Podsmażone naleśniki zjedliśmy z sosem czosnkowym.
Składniki na nadzienie:
- 1 pęczek jarmużu
- 1 marchewka
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 125 g sera feta (mozzarella)
- 150 g śmietany kremówki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- z dokładnie umytych liści jarmużu wyciąć grube, środkowe łodygi, następnie zblanszować we wrzątku przez około 5 minut. Odcedzić na durszlaku. Jak przestygną posiekać na drobne kawałki
- marchewkę obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w małą kostkę. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki
- na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać czosnek, marchewkę i pieczarki. Dusić do odparowania wody. Dodać jarmuż, podlać śmietaną i dusić do zagęszczenia nadzienia. Na końcu wkruszyć rozdrobniony ser feta, oprószyć pieprzem i skorygować ilość soli
- rozłożyć farsz na naleśnikach i zwinąć je dowolnie
- podawać zrumienione na patelni np. z sosem czosnkowym (jogurt grecki wymieszaj ze startym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny)
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂