Mus z mango – niebiański

Mus z mango to deser nad deserami, w sam raz na wyjątkową okazję. Delikatnie owocowy, niesamowicie puszysty i lekki jak piórko, bardzo wykwintny i elegancki. Tak pyszny, że trudno przestać go jeść, chciałoby się więcej i więcej. Subtelny i niezwykły smak mango dopełnia rewelacyjna w smaku marakuja. Duet nie do przebicia!

Cóż będę więcej pisać, po prostu zrób ten niebiański deser!

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g mango (2 sztuki)
  • 3 płatki żelatyny
  • 4 jajka M
  • 1 bio limonka/cytryna
  • 60 g cukru/ksylitolu
  • sól
  • 2 owoce marakui

Wykonanie:

  • płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie
  • z limonki zetrzeć skórkę  wycisnąć 3 łyżki soku
  • mango obrać, skropić sokiem z limonki. Zblendować
  • jajka sparzyć wrzątkiem, rozdzielić żółtka od białek. Żółtka ubić na parze z połową cukru. Miseczkę z żółtkami ustawić na garnuszku z gotującą się wodą tak, by nie dotykała lustra wody i ubijać trzepaczką, aż masa stanie się jasna i puszysta. Garnuszek powinien stać na małej mocy palnika. Na koniec wmieszać odsączona żelatynę
  • 2 białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać połowę cukru
  • masę jajeczną wymieszać ze zblendowanym mango i pianą ubitą z 2 jajek
  • masę rozdzielić do pucharków i schłodzić przynajmniej przez 4 godziny w lodówce
  • marakuję przeciąć na pół, łyżeczką wybrać miąższ i rozłożyć do pucharków tuż przed podaniem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *