Mus z mango to deser nad deserami, w sam raz na wyjątkową okazję. Delikatnie owocowy, niesamowicie puszysty i lekki jak piórko, bardzo wykwintny i elegancki. Tak pyszny, że trudno przestać go jeść, chciałoby się więcej i więcej. Subtelny i niezwykły smak mango dopełnia rewelacyjna w smaku marakuja. Duet nie do przebicia!
Cóż będę więcej pisać, po prostu zrób ten niebiański deser!
Składniki na 4 porcje:
- 500 g mango (2 sztuki)
- 3 płatki żelatyny
- 4 jajka M
- 1 bio limonka/cytryna
- 60 g cukru/ksylitolu
- sól
- 2 owoce marakui
Wykonanie:
- płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie
- z limonki zetrzeć skórkę wycisnąć 3 łyżki soku
- mango obrać, skropić sokiem z limonki. Zblendować
- jajka sparzyć wrzątkiem, rozdzielić żółtka od białek. Żółtka ubić na parze z połową cukru. Miseczkę z żółtkami ustawić na garnuszku z gotującą się wodą tak, by nie dotykała lustra wody i ubijać trzepaczką, aż masa stanie się jasna i puszysta. Garnuszek powinien stać na małej mocy palnika. Na koniec wmieszać odsączona żelatynę
- 2 białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać połowę cukru
- masę jajeczną wymieszać ze zblendowanym mango i pianą ubitą z 2 jajek
- masę rozdzielić do pucharków i schłodzić przynajmniej przez 4 godziny w lodówce
- marakuję przeciąć na pół, łyżeczką wybrać miąższ i rozłożyć do pucharków tuż przed podaniem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂