Najczęstszy i najszybszy dodatek do drugiego dania – mizeria. Przez większość przyrządzana z dodatkiem śmietany i cebuli. Nasza ulubiona, jest przygotowana na bazie winegretu, słodko – kwaśna. Dziś proponuję mizerię w greckich klimatach, bo śmietanę zastąpił jogurt grecki, a czosnek cebulę. Lżej strawna, zdrowsza, po prostu pyszna.
Składniki:
- 1 ogórek sałatkowy
- 1/2 ząbka czosnku
- 150 g jogurtu greckiego
- 4 gałązki natki pietruszki
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
Wykonanie:
- ogórka obrać, pokroić w cienkie talarki, posolić i wymieszać
- jogurt grecki wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i łyżką octu winnego. Dodać posiekaną natkę pietruszki
- ogórki wymieszać z dressingiem. Przed podaniem schłodzić w lodówce
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂