Mizeria z jogurtem greckim

Najczęstszy i najszybszy dodatek do drugiego dania – mizeria. Przez większość przyrządzana z dodatkiem śmietany i cebuli. Nasza ulubiona, jest przygotowana na bazie winegretu, słodko – kwaśna. Dziś proponuję mizerię w greckich klimatach, bo śmietanę zastąpił jogurt grecki, a czosnek cebulę. Lżej strawna, zdrowsza, po prostu pyszna.

Składniki:

  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • ogórka obrać, pokroić w cienkie talarki, posolić i wymieszać
  • jogurt grecki wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i łyżką octu winnego. Dodać posiekaną natkę pietruszki
  • ogórki wymieszać z dressingiem. Przed podaniem schłodzić w lodówce

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *