Miodownik, stefanka lub kaszak to ciasto, które w niektórych regionach Polski obowiązkowo pojawia się na stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia. Ciasto składa się z kruchych blatów ciasta miodowego, przełożonych kremem grysikowym i dżemem śliwkowym.
Proste składniki, a smak ciasta niebywały. Najlepiej smakuje po kilku dniach leżakowania, wówczas początkowo twardawe blaty ciasta przechodzą wilgocią kremu i po prostu rozpływają się w ustach. Ciasto jest uzależniające, naprawdę ciężko się od niego oderwać
Składniki na ciasto (blaszka 23) cm:
- 500 g mąki orkiszowej jasnej
- 130 g cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g masła
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 jajka
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 750 ml mleka 2%
- 8 łyżek kaszy manny
- 150-200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady
- 60 ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
- 4-5 łyżek powideł śliwkowych
Przygotowanie:
- mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodką i solą, dodać kawałeczki masła i posiekać do powstania kruszonki. Następnie dodać jajka oraz miód i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na 3-4 (lepiej jednak 4) części, owinąć w folię spożywczą i schować na 30 minut do lodówki
- po tym czasie rozwałkować kolejno placki na kształt i wielkość blaszki najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia z zarysowanymi konturami blaszki. Piec w 180*C około 15 minut do zrumienienia. Studzić na kratce
- w garnku zagotować mleko, dodając kaszę mannę cały czas mieszać, doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy. Gorącą masę przykryć folią spożywczą na „styk” tak, by nie powstał kożuch. Odstawić do przestudzenia
- miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na biały puch, następnie porcjami dodajemy wystudzoną kaszę mannę. Miksować, aż masa stanie się jednolita. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy
- na pierwszym blacie rozsmarować dżem, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć następnym blatem i postępować podobnie do wyczerpania składników
- ostatni blat posmarować polewą czekoladową (zagotować śmietanę kremówką, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia)
SMACZNEGO!
![Weronika gotujzdrowokolorowo](https://gotujzdrowokolorowo.pl/wp-content/uploads/2023/12/Weronika-gotujzdrowokolorowo.png)
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂