Chałka drożdżowa to delikatne, puszyste domowe pieczywo idealne na wielkanocne śniadanie i na każdy inny dzień w roku. Moja chałka jak wszystkie inne wypieki na blogu upieczona została z mąki orkiszowej. Tym razem zamiast jednej dużej chałki zrobiłam kilka mniejszych. Przepis jest prosty, a ciasto cudownie plastyczne i łatwe do współpracy. Polecam!
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej jasnej 630
- 200 ml mleka
- 30 g drożdży
- 75 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki miodu/cukru
Dodatkowo:
2 łyżki mleka+1 żółtko
Przygotowanie:
- przygotuj ciasto
- wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę delikatnie podsypaną mąką i powtórnie zagnieć
- podziel na 7 części (po około 150 g), następnie każdą z nich na kolejne 3 i uformuj wałeczki. Zlep 3 końce wałeczków i zapleć dość luźno jak tradycyjny warkocz. Tak samo powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta
- splecione chałki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia
- wyrośnięte chałki posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstaw do nagrzanego piekarnika
- piecz w 180*C 20-23 minuty do zrumienienia
- po wyjęciu z piekarnika studź na kratce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂