Proste, ucierane ciasto z jabłkami z dodatkiem mielonych migdałów. Odpada krojenie i podsmażanie jabłek, bo układamy na cieście połówki owoców pozbawione jedynie gniazd nasiennych. Ładnie się prezentuje, długo zachowuje świeżość, z czasem jest nawet chyba lepsze. Mięciutka, puszysta struktura ciasta, idealne nie tylko na podwieczorek.
Ciasto nada się dla liczących kalorie i dla tych, którzy musieli ze swojej diety wykluczyć cukier ze względów zdrowotnych. We wszystkich ucieranych ciastach ksylitol sprawdza się znakomicie!
Składniki na foremkę 26 cm:
- 180 g miękkiego masła
- 160 g cukru/ksylitolu
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 jajka
- szczypta soli
- 200 g mąki orkiszowej jasnej 630
- 160 g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 120 ml mleka
- 3-4 jabłka
- sok z cytryny
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- piekarnik nastawić na 180`C. Foremkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a bok formy wysmarować wcześniej masłem i obsypać mąką
- miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Cały czas miksując wbijać kolejno po jednym jajku. Dodać szczyptę soli
- mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia, dodawać na zmianę z mlekiem do maślanej masy. Ciasto wyłożyć do foremki i wyrównać szpatułką
- jabłka obrać, przekroić na pół, następnie usunąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Jabłuszka ponacinać wielokrotnie w poprzek uważając, by nie przeciąć ich na wylot
- ciasto piec na środkowej szynie 45-50 minut. Przed wyjęciem, z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone
- przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Źródło: kalendarz „Edeki” 2016
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂