Zapraszam na pyszne, bardzo aromatyczne, bo przygotowane z podprażonych migdałów ciasteczka. Trochę zabawy z przygotowaniem, ale radość z jedzenia zapewniona, rozpływają się po prostu w ustach. Z połowy porcji nie opłaca się ich robić, bo znikają w ekspresowym tempie.
Składniki na około 80 sztuk:
- 250 g zmielonych migdałów bez skórki
- 250 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 2 spore szczypty cynamonu
- 2 jajka i 2 żółtka M
- 450 g mąki orkiszowej 630
- mąka do podsypywania
- dżem — u mnie morelowy
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- na patelni bez tłuszczu podprażyć zmielone migdały, ostudzić
- masło z cukrem utrzeć na puszystą masę dodając kolejno jajka. Do masy wmieszać mąkę i przestudzone migdały. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny
- piekarnik nastawić na 200`C. Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i przy pomocy dowolnej foremki o przekroju około 5-6 wycinać ciasteczka. Z połowy ciasteczek wyciąć pośrodku małą foremką dziurkę
- wycięte ciasteczka przenosić delikatnie na nożu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 7 minut do zrumienienia brzegów. Upieczone odkładać na kratkę do przestudzenia
- każde ciasteczko posmarować ulubionym dżemem, przykryć ciasteczkiem z dziurką i odstawić do wyschnięcia. Na koniec posypać cukrem pudrem
- przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku 4-6 tygodni
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂