Następny mazurek, który gościł na naszym zeszłorocznym wielkanocnym stole, a dopiero teraz doczekał się publikacji.
Mazurek w kształcie dużej pisanki, nie potrzebujesz do jego upieczenia żadnej foremki. Rant skręciłam z dwóch ruloników ciasta i tak powstało obramowanie, które utrzymuje czekoladowe wypełnienie mazurka. Dekoracja mazurka to następne dzieło mojej wnuczki Helenki. Helenka do dekoracji wykorzystała płatki migdałowe, posiekane orzechy laskowe i wiórki kokosowe.
Składniki na kruchy spód:
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 125 g masła
- 2 ugotowane żółtka
- 65 g cukru/ksylitolu
Składniki na nadzienie:
- 150 g czekolady gorzkiej
- 80 ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
- płatki migdałowe
- wiórki kokosowe
- orzechy
Przygotowanie:
- wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misie robota i płaskim mieszadłem połączyć w kulę. Ciasto owinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki
- schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy delikatnie podsypanej mąką. Wyciąć nożykiem jajowaty kształt. Resztki ciasta rozwałkować na cienkie ruloniki, następnie zrolować je jak sznurek i układać w kawałkach na brzegu pisanki. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem
- piec w 180′ C 20 minut do zrumienienia
- w międzyczasie zagotować śmietankę kremówkę. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na kilka minut, następnie wymieszać. Ostudzić
- na upieczony, przestudzony kruchy spód wylać czekoladę
- gdy czekolada stężeje udekorować pisankę płatkami migdałowymi, orzechami i wiórkami kokosowymi wg własnej fantazji
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂