Pyszny, bardzo aromatyczny mazurek z zaskakującym nadzieniem o orientalnym smaku. Marchewka okazuje się być warzywem uniwersalnym. Biszkopt marchewkowo-migdałowy, oraz smaczne, wilgotne ciasta marchewkowe wszyscy znają. Teraz kolej na tartę marchewkową. Ma bardzo delikatny i niezwykle kruchy spód z dodatkiem mielonych orzechów laskowych, natomiast górę stanowi marchewkowy krem. Wyrafinowany smak kremu podkreślają orientalne przyprawy imbir, cynamon i kardamon. Ten mazurek zaspokoi gusta zarówno tradycjonalistów, jak i również poszukiwaczy nowych oryginalnych smaków.
Zapraszam do przepisu !
Składniki na kruchy spód (foremka 11 × 30 cm):
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 100 g mąki — dałam orkiszową jasną 630
- 100 g masła
- 50 g cukru/ksylitolu
- 1 żółtko M
Nałożenie marchewkowe:
- 400 g marchewki (nieobranej)
- 2 kapsle kardamonu
- 1 laska cynamonu
- 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 125 g gęstej śmietany lub serka
- 100 g cukru/ksylitolu
- 2 jajka L lub 3 małe
- 1 łyżka orzeszków pistacjowych i cukier puder do wykończenia
Wykonanie:
- mielone orzechy laskowe podsmażyć na patelni bez tłuszczu, aż zaczną pachnieć. Odstawić do wystudzenia. Mąkę, masło, cukier, przestudzone orzechy rozetrzeć między palcami do uzyskania konsystencji „mokrego piasku”. Dodać żółtka, wyrobić i uformować w kulę. Ciasto owinięte w folię spożywczą odstawić na 30 minut do lodówki
- w międzyczasie obrać marchew i pokroić w grubą kostkę. Marchew, cynamon i kardamon umieścić w garnuszku, podlać małą ilością wody, przykryć i gotować 15-20 minut. Marchew odcedzić, wyjąć przyprawy. Z marchewki z dodatkiem imbiru i 2 łyżki soku z cytryny zrobić gładkie purée. Masę przestudzić. Przy pomocy miksera ręcznego wymieszać z serkiem, cukrem i jajkami
- włączyć piekarnik i ustawić na 180°C. Foremkę na tartę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii. Wykleić ciastem dno foremki i uformować rant. Ponakłuwać wielokrotnie widelcem. Wyłożyć na wierzch krem marchewkowy. Piec 45 minut. Studzić w foremce na kratce. Podawać z orzeszkami pistacjowymi i cukrem pudrem
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Przepis zaczerpnęłam z „Meine Familie&Ich” Heft 5/2014
Całość to 8 porcji 1 sztuka to 410 kcal, 32 g węglowodanów, 7 g białka, 28 g tłuszczu
Uwagi:
Tartę można zrobić w większej ilości na zapas i surową zamrozić. Później wyjąć z zamrażarki i włożyć do gorącego piekarnika. Czas pieczenia wówczas wydłużyć o 15 minut.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂