Mazurek na Wielkanoc to ciasto obowiązkowe. Wiele smacznych mazurkowych przepisów pojawiło się już na blogu, dzisiaj mazurek makowy dla mojego makowego ciastko żercy i wszystkich innych wielbicieli makowych wypieków. Kto powiedział, że mak zarezerwowany jest tylko dla ciast bożonarodzeniowych? No właśnie.
Prezentowany mazurek jest bardzo prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Bez trudu w każdym sklepie kupisz mielony mak, zatem odpada żmudne gotowanie i mielenie.
Mazurek jest pełen bakalii, wykończony polewą czekoladową usianą aromatyczną skórką pomarańczową, oczywiście domowej roboty. Polecam!
Składniki:
- 4 jajka
- 125 g maku + 125 ml wody lub mleka
- 1/2-1/3 szklanki cukru pudru/ksylitolu
- 1 łyżka naturalnego miodu
- 2 łyżki tartej bułki
- 10 dkg bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce)
- 1 łyżka amaretto lub olejek migdałowy
- 50 g ciemnej czekolady + 50 ml śmietany kremówki
- skórka pomarańczowa do ozdoby
Przygotowanie:
- odważyć mak, zalać wrzątkiem. Do ostudzonego maku dodać miód, amaretto i pokrojone w kostkę bakalie (rodzynki wcześniej namoczyć w gorącej wodzie i odsączyć)
- żółtka utrzeć z cukrem i stopniowo połączyć z wystudzonym makiem, tartą bułką i pokrojonymi bakaliami
- na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wymieszać szpatułką i wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
- piec 45 minut w 180*C
- zagotować śmietanę kremówkę, wrzucić kostki czekolady, wymieszać. Polać ostudzone ciasto i równomiernie rozrzucić skórkę pomarańczową (lub ozdobić bakaliami wg własnego pomysłu)
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂