Mazurek daktylowo-chałwowy

Mazurek daktylowo — chałwowy to prawdziwa konkurencja dla tradycyjnego kajmakowego. Pyszny, słodki jak na mazurek przystało, ale zdrową słodyczą płynącą z daktyli. Smak chałwy zapewnia dodatek tahini. Wyjątkowo kruchy, delikatny, maślany spód smakuje wyjątkowo świątecznie. Mazurek upiekłam bez foremki, w kształcie pisanki i jak pisankę udekorowałam.

Prosty, przepyszny, bardzo łatwy do przygotowania i nie potrzebujesz nawet foremki. Zapraszam na zdrowy mazurek w bliskowschodnich klimatach. Prawdziwa rozpusta!

Składniki na spód:

  • 200 g mąki orkiszowej 450
  • 125 g masła
  • 65 g ksylitolu/cukru
  • 2 ugotowane żółtka

Składniki na nałożenie:

  • 300 g świeżych daktyli
  • 2 łyżki tahini
  • 1/4 szklanki wody/mleka kokosowego
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe
  • kawałki orzechów
  • kwaśny dżem – opcjonalnie

Wykonanie:

  • zimne masło posiekać z mąką, mączką z ksylitolu i gotowanymi żółtkami, następnie zagnieść, aż połączą się w kulę. Owinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut
  • daktyle zmiksować blenderem z dodatkiem tahini i wody lub mleka do pożądanej konsystencji.
  • ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej na cienki placek. Boki ciasta obkroić formując kształt pisanki. Z odkrojonych resztek ciasta rozwałkować cienkie ruloniki. Dwa ruloniki spleść ze sobą jak sznurek i ułożyć na brzegu wokół ciasta. Nie sposób zrolować jeden długi rulonik, najlepiej wykonać go w kilku kawałkach, następnie połączyć. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem. Piec w 180`C 15 -20 minut do zrumienienia. Studzić na kratce
  • mazurek posmarować kwaśnym dżemem (niekoniecznie, choć wzbogaci smak), następnie rozsmarować przygotowany krem daktylowo-chałwowy. Udekorować płatkami migdałowymi wg własnej fantazji

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *