Mazurek daktylowo — chałwowy to prawdziwa konkurencja dla tradycyjnego kajmakowego. Pyszny, słodki jak na mazurek przystało, ale zdrową słodyczą płynącą z daktyli. Smak chałwy zapewnia dodatek tahini. Wyjątkowo kruchy, delikatny, maślany spód smakuje wyjątkowo świątecznie. Mazurek upiekłam bez foremki, w kształcie pisanki i jak pisankę udekorowałam.
Prosty, przepyszny, bardzo łatwy do przygotowania i nie potrzebujesz nawet foremki. Zapraszam na zdrowy mazurek w bliskowschodnich klimatach. Prawdziwa rozpusta!
Składniki na spód:
- 200 g mąki orkiszowej 450
- 125 g masła
- 65 g ksylitolu/cukru
- 2 ugotowane żółtka
Składniki na nałożenie:
- 300 g świeżych daktyli
- 2 łyżki tahini
- 1/4 szklanki wody/mleka kokosowego
- szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- płatki migdałowe
- kawałki orzechów
- kwaśny dżem – opcjonalnie
Wykonanie:
- zimne masło posiekać z mąką, mączką z ksylitolu i gotowanymi żółtkami, następnie zagnieść, aż połączą się w kulę. Owinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut
- daktyle zmiksować blenderem z dodatkiem tahini i wody lub mleka do pożądanej konsystencji.
- ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej na cienki placek. Boki ciasta obkroić formując kształt pisanki. Z odkrojonych resztek ciasta rozwałkować cienkie ruloniki. Dwa ruloniki spleść ze sobą jak sznurek i ułożyć na brzegu wokół ciasta. Nie sposób zrolować jeden długi rulonik, najlepiej wykonać go w kilku kawałkach, następnie połączyć. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem. Piec w 180`C 15 -20 minut do zrumienienia. Studzić na kratce
- mazurek posmarować kwaśnym dżemem (niekoniecznie, choć wzbogaci smak), następnie rozsmarować przygotowany krem daktylowo-chałwowy. Udekorować płatkami migdałowymi wg własnej fantazji
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂