Matcha uważana jest za jeden z najwspanialszych, najzdrowszych napojów znanych człowiekowi. Ta niezwykła, najwyższej jakości herbata ma postać zielonego pudru o szmaragdowo — zielonym kolorze.
Matchę produkuje się z najwyższej jakościowo herbaty zbieranej wiosną. Herbaciane krzewy na 14 do 28 dni przed zbiorami przykrywa się trzcinowymi matami rozciągniętymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc w ten sposób młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Zacienienie wynosi 90%. Dzięki zacienieniu podwaja się ilość chlorofilu w herbacie, który zostaje przekształcony w katechiny.
Proces rozdrabniania herbaty odbywa się w specjalnych granitowych żarnach. O staranności, z jaką mieli się herbatę, świadczy to, że młynki mielą zaledwie 30 g herbaty na godzinę. Stąd pewnie zawrotna cena herbaty Matcha.
Pijąc matchę, de facto spożywamy całe liście zielonej herbaty. Dlatego matcha oddaje 100% swojej mocy. Jeden kubek matchy to równowartość 10 kubków zwykłej zielonej herbaty.
Matcha – właściwości zdrowotne
- nadzwyczajna ilość antyoksydantów, nieporównywalna z żadnym innym produktem, które są silnymi przeciwutleniaczami — pogromcą chorób nowotworowych
- bogata w katechiny i EGCG. Nie wszystkie przeciwutleniacze są identyczne. Zielona herbata zawiera konkretny typ antyoksydantów znanych jako katechiny. Jeden z nich to EGCG (Galusanepigallokatechiny). Matcha od tysięcy lat używana jest przez buddyjskich mnichów, aby uspokajać umysł i relaksować, a przy tym nie otępiać. To zawarty w herbacie aminokwas L-teanina uspokaja, pozwala się skoncentrować, nie wywołując przy tym ubocznych skutków jak np.kawa
- wspomaga pamięć i koncentrację. Innym dodatkowym efektem L-teaniny jest produkcja dopaminy i serotoniny. Te dwa hormony wpływają na nasz nastrój
- dodaje wigoru i odporności. Energia pochodząca z matchy jest zdrowa i czysta, a przypływ wigoru może trwać nawet 6 godzin
- spala kalorie. Picie herbaty matcha przyspiesza metabolizm organizmu i pomaga spalać tłuszcz nawet 4-krotnie szybciej i to w naturalny sposób
- oczyszcza ciało. Ogromna ilość chlorofilu zawartego w liściach matchy jest składnikiem oczyszczającym krew z toksyn i innych zanieczyszczeń
- wzmacnia układ odpornościowy. Katechiny zawarte w herbacie mają właściwości aktywatorów wzmacniających ogólną odporność. Dodatkowo jedna filiżanka tej herbaty dostarcza znaczących ilości potasu, witaminy A i C, żelaza i wapnia
- poprawia cholesterol. Badania wykazały, osoby regularnie pijące matchę posiadają niższy poziom złego cholesterolu LDL, a wyższy dobrego HDL
- niesamowity smak. Herbata jest znakomita i ma niepowtarzalny smak. Nie trzeba dodawać do niej cukru, mleka, czy cytryny, ponieważ posiada ona naturalny smak, który Japończycy nazywają „umami”, czyli „piąty smak”. Niepowtarzalność smaku zawdzięcza unikalnym aminokwasom.
Jak przygotować i parzyć herbatę Matcha?
Choć japońskie zasady parzenia herbaty wymagaj wielu lat praktyki, to jednak przygotowanie jej w domu nie jest wcale skomplikowane. W warunkach domowych wystarczy większa czarka lub miseczka i coś, co pozwoli rozrobić herbaciany proszek w wodzie. Najlepiej sprawdzi się tutaj bambusowa miotełka, dzięki której uzyskamy kremową konsystencję napoju z charakterystyczną pianką na powierzchni.
Można tu jednak użyć elektrycznego lub ręcznego spieniacza do mleka, małej trzepaczki kuchennej lub w ostateczności zwykłej łyżeczki. Niezależnie od narzędzia, którym będziemy się posługiwać warto zielony proszek przesiać przez sitko przed zamieszaniem jej z wodą. Dzięki temu unikniemy grudek i łatwiej będzie nam spienić napar. Do codziennego picia zaleca się przyjąć następujące proporcje:
- 3 g herbaty – 1 płaska łyżeczka
- 150 – 200 ml wody o temperaturze 70-80`C
- Wymieszać herbatę szybkimi ruchami, aż do rozpuszczenia proszku i pojawieniu się pianki. Napar wypijamy w całości.
Popularne jest także używanie herbaty Matcha do celów kulinarnych, przede wszystkim w cukiernictwie i do prodykcji lodów. Nadaje potrawom nie tylko charakterystycznego smaku, barwi je na piękny zielony kolor.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂