Dzisiaj prezentuję marchwiankę, ale nie jest to zwykła zupa krem, jak wielu pewnie pomyśli, ale zdrowotna zupa na biegunkę i ból brzucha. Przepis jest banalnie prosty, bo właściwie potrzebujesz tylko marchwi, a odpowiedni zarówno dla niemowląt, małych dzieci jak i dorosłych. Ma dobroczynne działanie na przewód pokarmowy i pomaga uzupełnić elektrolity, które organizm traci w trakcie biegunki.
Marchwianka — działanie zdrowotne
Pektyny obecne w gotowanej marchwi sprawiają, że marchwianka działa łagodząco na błonę śluzową jelit i przyczynia się do usuwania z przewodu pokarmowego toksyn, które wywołały problemy jelitowe.
Składniki mineralne zawarte w marchwiance (sód, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk) uzupełniają elektrolity, które zostały utracone w czasie biegunki. Marchwianka zapobiega też odwodnieniu, o co nietrudno zwłaszcza przypadku dzieci, które chorują na biegunkę.
Przygotowując marchwiankę najlepiej zaopatrzyć się w marchew bio, ponieważ warzywa korzeniowe lubią gromadzić pestycydy.
Składniki:
- 1/2 kg marchwi
- 3/4 l wody
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki masła
Przygotowanie:
- marchew obrać, pokroić w plasterki, zalać wodą i gotować do miękkości około 35 minut
- lekko przestudzoną zupę zmiksuj blenderem na krem. Dopraw solą i dodaj masło
- zjedz w ciągu dnia 3-4 porcje marchwianki. Gdy podajesz zupkę małemu dziecku przez smoczek, możesz dolać więcej wody, by była rzadsza
NA ZDROWIE!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂