Mango lassi — lekki, gładki, kremowy, owocowy i słodki — absolutnie boski. Napój jest uzależniający, a przygotowuje się go ekspresowo.
Lassi to indyjski napój przyrządzany z jogurtu i wody w proporcji 1:1. Słodkie odmiany są z dodatkiem cukru, szafranu, soku owocowego lub owocowego purée jak mango — lassi.
Lassi pije się dla orzeźwienia w upalne dni i do ostrych azjatyckich potraw. Tłuszcz z jogurtu niweluje ostrość przypraw i wspomaga trawienie. Istnieje wiele odmian tego napoju, każdy azjatycki kraj ma swoją unikalną recepturę.
W wersji podstawowej lassi jest rzadkie, ale można przygotować wersję gęstszą do jedzenia łyżeczką — idealny jako deser na podwieczorek lub pożywne śniadanie.
Mango to owoc średniokaloryczny (60 kcal w 100 g), ale można go spożywać bez obaw o szczupłą sylwetkę. Mango ze względu na bogactwo składników odżywczych należy do grona najbardziej pożywnych owoców świata. Obecność mangiferyny o silnym działaniu antyoksydacyjnym czyni z mango owoc niezwykle pożądany w zdrowej diecie.
Składniki na 2 porcje:
- 1 dojrzały owoc mango
- 150-200 ml jogurtu greckiego
- 150-200 ml wody mineralnej
- szczypta kardamonu
Wykonanie:
- z mango odkroić 2 grube plastry prowadząc nóż przy pestce. Miąższ pokroić w kostkę, następnie wywinąć go i odkrawać kostki mango wprost do kielicha blendera. To samo uczynić z drugą połówką. Pozostałe resztki miąższu dodać do blendera
- dodać wodę i jogurt, następnie zmiksować go na gładki mus
- podawać ze świeżo utartym w moździerzu kardamonem
Uwagi:
W upalne dni dodaj lodowatą wodę lub kostki lodu. Gdy owoc nie jest zbyt dojrzały i słodki dodaj miód lub cukier
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂