Makowa rolada — delikatna, puszysta, ze strzelającymi drobinkami maku, przepyszna. Wykwintna w smaku i cudnie się prezentuje. Bardzo łatwa i szybka do wykonania. Krem przygotowany na bazie serka mascarpone nie potrzebuje rekomendacji, bo zawsze smakuje wyjątkowo. Dodałam sok z aronii, by nadać kremowi delikatną różową barwę.
Warstwa dżemu jeżynowego pomiędzy biszkoptem to pyszny, winny i kolorystyczny akcent w całym deserze. Biszkopt jest stosunkowo niewysoki, dlatego spokojnie możesz podwoić składniki jeśli chcesz upiec bardziej okazałą roladę. Na jednym kawałku się nie skończy, na pewno poprosisz o dokładkę!
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 75 g cukru/ksylitolu
- 30 g mąki pszennej
- 50 g maku
- cukier waniliowy
- sól
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki 35%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżki rumu
- 2 łyżki soku z aronii
Dodatkowo:
- dżem jeżynowy lub inny ciemny
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- piekarnik nastawić na 180`C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na jasną puszystą masę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Mąkę przesiać i porcjami wymieszać z ubitymi żółtkami, następnie mak. Na końcu ostrożnie przy pomocy szpatułki wmieszać ubite białka
- biszkopt równomiernie rozsmarować na przygotowanej blaszce. Piec 10 minut. Gorący ułożyć na ściereczce kuchennej wysypanej cukrem pudrem i delikatnie zdjąć papier. Roladę luźno zwinąć i odstawić do przestudzenia
- mascarpone, cukier i śmietanę kremówkę ubić na puszystą masę. Dodać rum i sok z aronii (aronię dodałam dla koloru) i ubijać razem przez chwilę
- rozwinąć roladę i posmarować dżemem, następnie równomiernie rozłożyć krem. Przy pomocy ściereczki zwinąć powtórnie. Odstawić do stężenia kremu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂