Makaron z serem i truskawkami

Makaron z serem to danie, które zje bez szemrania każde dziecko, nawet największy niejadek. I nie jest to bynajmniej gołosłowne stwierdzenie. To danie zajadała z wielkim apetytem moja córka — klasyczny niejadek.
Dziś po latach zapomnienia przygotowane na nowo urzekło nas swym smakiem. Mąż już czeka na powtórkę. Truskawki, które widzicie na zdjęciu to tylko dodatek kolorystyczny i właściwie całkowicie zbędny.

Sezon truskawkowo-kawowy w pełni, jemy je codziennie i dodaję je praktycznie do wszystkiego. Makaron, ser i masło, te trzy składniki tworzą kompletny smak tej arcyprostego i arcyszybkiego dania. Jeśli jest ktoś, kto nigdy nie jadł tego specjału, jestem pewna, że od pierwszego kęsa je pokocha. Zapraszam zatem do przepisu.

Składniki na 2-3 porcje:

  • makaron rurki (lub każdy inny się nada) – 400 g
  • twaróg półtłusty – 250 g
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • truskawki opcjonalnie
  • mięta — opcjonalnie

Wykonanie:

  • ugotować makaron wg wskazówek na opakowaniu. Po przepisowym czasie gotowania wyłączyć ogień i wlać do garnka kubeczek zimnej wody i pozostawić makaron w wodzie jeszcze około 5 minut. Odcedzić na durszlaku
  • do garnka po gotowaniu makaronu włożyć 3 łyżki masła, dodać odcedzony makaron. Dołożyć do makaronu twaróg, rozdrabniając go palcami na drobne okruszki. Wsypać 3 łyżki cukru. Dokładnie całość wymieszać, tak żeby makaron dokładnie obtoczyć w maśle, cukrze i twarogu
  • natychmiast podawać
  • dodatkowo podałam truskawki i posiekaną miętę (można całkowicie pominąć)

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *