Makaron z serem to danie, które zje bez szemrania każde dziecko, nawet największy niejadek. I nie jest to bynajmniej gołosłowne stwierdzenie. To danie zajadała z wielkim apetytem moja córka — klasyczny niejadek.
Dziś po latach zapomnienia przygotowane na nowo urzekło nas swym smakiem. Mąż już czeka na powtórkę. Truskawki, które widzicie na zdjęciu to tylko dodatek kolorystyczny i właściwie całkowicie zbędny.
Sezon truskawkowo-kawowy w pełni, jemy je codziennie i dodaję je praktycznie do wszystkiego. Makaron, ser i masło, te trzy składniki tworzą kompletny smak tej arcyprostego i arcyszybkiego dania. Jeśli jest ktoś, kto nigdy nie jadł tego specjału, jestem pewna, że od pierwszego kęsa je pokocha. Zapraszam zatem do przepisu.
Składniki na 2-3 porcje:
- makaron rurki (lub każdy inny się nada) – 400 g
- twaróg półtłusty – 250 g
- 3 łyżki masła
- 2-3 łyżki cukru
- truskawki opcjonalnie
- mięta — opcjonalnie
Wykonanie:
- ugotować makaron wg wskazówek na opakowaniu. Po przepisowym czasie gotowania wyłączyć ogień i wlać do garnka kubeczek zimnej wody i pozostawić makaron w wodzie jeszcze około 5 minut. Odcedzić na durszlaku
- do garnka po gotowaniu makaronu włożyć 3 łyżki masła, dodać odcedzony makaron. Dołożyć do makaronu twaróg, rozdrabniając go palcami na drobne okruszki. Wsypać 3 łyżki cukru. Dokładnie całość wymieszać, tak żeby makaron dokładnie obtoczyć w maśle, cukrze i twarogu
- natychmiast podawać
- dodatkowo podałam truskawki i posiekaną miętę (można całkowicie pominąć)
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂