Lody sorbetowe to najprostszy deser na upalne dni lata. Nie tylko najprostsze do przygotowania, mają również najprostszy skład: owoce, cukier i woda. Super orzeźwiające, przynoszą prawdziwe ochłodzenie. Są mniej kaloryczne niż tradycyjne lody.
Pyszne i zdrowe! Muszę przyznać, od kiedy zakupiłam foremki, maszynka do lodów poszła w odstawkę. Naprawdę warto sprawić sobie foremki! To zdecydowanie najszybszy sposób na domową produkcję lodów.
Składniki na 8 foremek:
- 500 g melona kantalupa lub miodowego
- 250 ml wody
- 125 g ksylitolu, cukru lub mniej
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łodyżki mięty
Wykonanie:
- cukier, wodę i miętę umieścić w garnuszku i gotować około 10 minut, aż powstanie syrop. Gałązki mięty usunąć, a syrop ostudzić. Jeśli melon jest wyjątkowo słodki dodaj mniej cukru
- miąższ z melona zblendować na gładkie purée, następnie połączyć z syropem. Wymieszać i napełnić foremki, sfiksować patyczki i zamrozić. Najlepiej przez całą noc
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂