Upały dają się we znaki. W takie gorące dni najchętniej jemy zimne desery, w tym oczywiście lody. Moja maszynka do lodów pracuje na pełnych obrotach. Dziś przepis na pyszne lody, niestety dużo bardziej kaloryczne (bo z użyciem śmietanki kremówki 32 %) o egzotycznym smaku mango. Bardzo delikatne w smaku i mocno kremowe. Polecam!
Składniki:
- 1 owoc mango (u mnie 250 g purée)
- 200 g śmietanki kremówki
- 1 łyżka soku z limonki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka likieru pomarańczowego
Wykonanie:
- Mango obrać. Oddzielony miąższ, przetarty przez sitko razem z cukrem pudrem zblendować na gładką masę.
- Połączyć purée z mango ze śmietanką, sokiem z limonki i likierem. Przed umieszczeniem masy w maszynce do lodów mocno schłodzić. Najlepiej do produkcji lodów użyć produktów, które noc spędziły w lodówce, wtedy przygotowaną masę od razu możemy wlać do maszynki. Dalej postępować wg instrukcji.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂