Lody, to najlepsza ochłoda na letnie upały. Zapraszam na wegańskie, bezmleczne lody o smaku truskawkowo-pomarańczowym, pyszne i orzeźwiające. Lody są mrożone w specjalnych foremkach do lodów na patyku. Bardzo proste, niskokaloryczne i bardzo zdrowe, ponieważ do przygotowania syropu zamiast cukru użyłam ksylitolu. Smak owoców w czystej postaci, a duet smakowy truskawka i pomarańcza super trafiony.
Składniki na 8 foremek:
- 250-300 g truskawek
- 200 ml soku pomarańczowego
- 60-100 g ksylitolu lub cukru
- 100 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
- z ksylitolu, soku z cytryny i 100 ml wody ugotować syrop (pogotować 5 minut), ostudzić
- truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować z połową syropu. Foremki do lodów napełnić do połowy i wstawić na 1-3 godziny do zamrażarki.
- sok pomarańczowy wymieszać z resztą syropu i wlać na zamarznięte truskawki. Mrozić, przynajmniej 6 godzin, najlepiej przez całą noc
SMACZNEGO!
Uwagi:
Do lodów tylko dla dorosłych można dodać 1-2 łyżki likieru pomarańczowego.
Źródło „Meine Familie&Ich” Heft 5/2015
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂