Nasiona chia najczęściej są wykorzystywane do przygotowania puddingu np. na mleku kokosowym, szczególnie przez entuzjastów zdrowego odżywiania. Dziś podrzucam inny, ciekawy i bardzo smaczny sposób — lemoniadę z chia.
Chia — nasiona szałwii hiszpańskiej, bogate są w cenne składniki, m.in. błonnik, liczne minerały i kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6.
Lemoniada świetnie gasi pragnienie, nawadnia organizm, a przez dodatek chia jest bardzo energetyczna.
Składniki na 2 porcje:
- 500 – 600 ml wody
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu
- 2 łyżki nasion chia
Wykonanie:
- do wysokiej szklanki wsyp nasiona chia, dodaj sok wyciśnięty z cytryny i syrop z agawy, ewentualnie miód i dopełnij niegazowaną wodą mineralną
- dokładnie wymieszaj i odstaw napój na około 15-30 minut. W tym czasie nasiona chia napęcznieją, a lemoniada zyska zawiesistą konsystencję
- wypij razem z nasionami. Możesz dodać kostki lodu, listki mięty lub melisy
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂