Lany chrust to idealna, słodka przekąska na cały okres Karnawału i na Tłusty czwartek. To takie ekspresowe faworki dla zapracowanych, bo odpada żmudne wałkowanie i wykrawanie pojedynczych ciasteczek.
Wymieszane składniki na ciasto umieszczasz w woreczku i bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz wyciskasz chruściki. To świetna zabawa, bo tak naprawdę do końca nie wiesz co, wyciągniesz z garnka. Zaskakujące kształty tworzysz wg własnej fantazji.
Z cieniutkiego strumyczka ciasta otrzymasz chruścik bardzo chrupiący, z grubszego bardziej mięsiste, racuchowate w smaku.
Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 20 ml wódki
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- olej/ smalec do smażenia
- cukier puder/ksylitol do posypania
Przygotowanie:
- oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno
- mleko zmiksować z żółtkami i mąką na gładkie ciasto bez grudek. Dodać wódkę i cukier waniliowy, następnie przy pomocy szpatułki wmieszać ubitą pianę z białek
- ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką lub po prostu do mocnego woreczka. Na końcu obciąć rożek. Proponuję woreczek umieścić w wysokim naczyniu, boki woreczka wywinąć na zewnątrz, następnie napełnić ciastem
- w garnku rozgrzać olej/smalec do temperatury 180′ C. Na rozgrzany olej wyciskać dowolne kształty. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Najwygodniej przewracać patyczkiem do szaszłyków. Wyławiać i układać na papierowych ręcznikach celem odsączenia nadmiaru tłuszczu
- przed podaniem posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO!
![Weronika gotujzdrowokolorowo](https://gotujzdrowokolorowo.pl/wp-content/uploads/2023/12/Weronika-gotujzdrowokolorowo.png)
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂