Udka z kurczaka to prosty i smaczny obiad. Mięso zamarynowane wcześniej w solance smakuje jeszcze lepiej. Jeśli do tej pory nie jadłeś (-aś) marynowanego kurczaka w soli, koniecznie go przygotuj, a zobaczysz różnicę.
Tak zamarynowane mięso idealnie nadaje się do grillowania. Mięsko jest mięciutkie, bardzo soczyste i super delikatne.
Udka marynowałam w solance kołobrzeskiej, ale podobny efekt uzyskasz, przygotowując solankę samodzielnie z wody i soli (1 litr wody zagotuj z 2 łyżkami soli kamiennej i ostudź). Obok kurczaka na blaszce ułożyłam warzywa: dynię, paprykę, pieczarki i ziemniaki. W ten sposób upieczesz całego kurczaka. Cały obiad za jednym zamachem!
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 1/4 dyni Hokkaido
- 1-2 papryki czerwone
- 200 g pieczarek
- 2 ziemniaki
- 2 gałązki rozmarynu
- 1/1,5 litra solanki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
- nogi umyć, ułożyć w naczyniu i zalać solanką, tak by przykryła całe mięso. Naczynie przykryć folią spożywczą i ustawić na noc w lodówce.
- wymieszaj przyprawy. Natrzyj przyprawami wysuszone udka kurczaka. Ułóż na dużej blaszce z piekarnika, skórą do dołu. Rozłóż na mięsie kawałeczki zimnego masła i podlej 1/2 szklanki bulionu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200`C i piecz 30 minut
- pozbawioną gniazd nasiennych dynię pokrój w kostkę. Większe pieczarki przekrój na pół lub ćwiartki. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pestek, pokrój dowolnie. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, pokrój na ćwiartki, większe na ósemki
- obróć udka skórą do góry, rozłóż na blaszce przygotowane warzywa, gałązki rozmarynu i rozgnieciony czosnek razem ze skórą. Piecz kolejne 30 minut, do zrumienienia skóry
- przed wyłożeniem na talerze sprawdź, czy warzywa są miękkie
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂